Kombinování potravin podle ajurvédy
Stravování je podle ajurvédy klíčovou oblastí, která ovlivňuje naše zdraví. Ajurvéda v této souvislosti pojednává také o kombinování potravin. Následkem nesprávné kombinace totiž dochází ke špatnému trávení, kvašení a tvorbě plynů. Díky správné kombinaci potravin můžeme naopak trávení podpořit.
Každý pokrm má svou chuť, vyznačuje se určitou energií a po natrávení v těle vyvolává jistý účinek. Když však pozřeme potraviny protichůdných vlastností, nedojde k optimálnímu zpracování stravy a vzniká tzv. áma (tj. toxiny). K tomu může dojít například při současnému pozření sladkého a kyselého, třeba banánu a jogurtu. Banán je sladký a bude bránit trávení kyselého jogurtu, důsledkem je špatné zpracování jídla žaludkem kvašení a hnití.
Příklady nevhodných kombinací potravin podle ajurvédy
Vejce: mléko, ovoce, brambory, meloun, sýr, jogurt
Banán: mléčné výrobky
Citron: mléko, rajče, jogurt, okurek
Okurek: voda
Maso: ocet, med, mléčné výrobky, sezam, brambory, bílá rýže
Horký nápoj: ryba
Rýže: ocet
Pálivé pokrmy a nápoje: studené pokrmy a nápoje
Mléko: citrusy, třešně,švestky, olej, ocet, ředkvička, meloun, jogurt, ryba, sezam
Jogurt: mléko, citrusy, meloun, ryba, potraviny se škrobem, sýr, ostré pokrmy, banán, horké nápoje (především čaj)
Med: ředkvičky
Čtěte také: Zpěvem a hudbou ke zdraví a pohodě
Některé další poznámky a doporučení ke stravování podle ajurvédy
- Hlavní jídlo by se mělo skládat z maximálně tří druhů potravin. Není vhodné kombinovat dva pokrmy bohaté na luštěniny (například mléčné produkty a maso).
- Není doporučené kombinovat syrovou a vařenou stravu. Syrové potraviny raději jezte až na konci jídla.
- Mléko se má pít samostatně (výjimkou jsou obilniny) a obzvláště nevhodné je kombinovat mléko s masem a citrusy.
- Ovoce konzumujte buď samostatně, nebo minimálně 30 minut před hlavním pokrmem. Pokud si chcete ovoce dopřát až po jídle, pak tak učiňte nejdříve 2,5 hodiny po něm.
Použitý zdroj:
FREJ, David. Ajurvédské recepty pro zdraví.
[Nahoru ↑]
Co u nás hledáte?
bazalka a její použití bazalka pěstování chaluha bublinatá co obsahuje grep co obsahuje vitamín b co obsahují třešně echinacea účinky grep jak jist granatove jablko je třtinový cukr zdravější jednodenní půst kde je vitamin b kotvičník forte kotvičník zemní vedlejší učinky křen a jeho učinky medvědí česnek pěstování v květináči nedostatek vitamínu b očistná kúra pěstování bazalky v květináči pěstování bazalky puškvorec a jeho účinky rakytník a jeho použití řapíkatý celer použití řebříček a jeho účinky řebříček léčivé účinky řebříček obecný léčivé účinky vitamin b v potravinách vitamin b vitamin k v potravinach