Regionální produkty: 5 důvodů, proč nakupovat české ovoce a zeleninu
Už dlouhou řadu let lze pozorovat nepěkný trend, kdy se čeští spotřebitelé při nákupu potravin orientují především podle ceny. Raději si tak v obchodě nakoupí levné ovoce a zeleninu, které pocházejí ze zahraničí, než aby si připlatili za kvalitní české produkty. V poslední době sice o české ovoce a zeleninu roste zájem, nicméně stále lze říci, že cena převažuje nad kvalitou. Pojďme si proto shrnout 5 základních důvodů, proč se vyplatí kupovat české produkty.
1. Kvalita
Zásadním důvodem je především kvalita. Ovoce a zelenina, které vyprodukují čeští zemědělci, ať už velké podniky či drobní soukromníci, se co do kvality často nedá srovnávat s levným zahraničním zbožím. Obecně se dá říci, že české ovoce a zelenina jsou zpravidla kvalitnější. Už jen tím, že nedozrávají někde ve skladech, ale jsou na pult zcela čerstvé, prakticky ihned ze sklizně.
2. Cena
Tento důvod by na první pohled upřednostňoval spíše zahraniční potraviny. Je ale pravdou, že české ovoce a zelenina nejsou zas o tolik dražší, aby vás cena odradila od jejich nákupu. A spolu s vysokou kvalitou máte jistotu, že za své peníze dostanete opravdu to nejlepší.
3. Čerstvost
Je až zvláštní, že Češi tolik milují zeleninu ze Španělska, severní Afriky či z jiných vzdálených destinací. Přitom je jasné, že než se dostanou na koncový trh, musejí urazit dlouhou cestu. U českých potravin máte mnohem větší jistotu, že zboží bude čerstvé. A to i tehdy, nabízí-li jej Velkoobchod ovoce a zeleniny. Ten je schopen rychle zavézt čerstvé české potraviny do obchodů, ale i do restaurací.
4. Regionální potraviny jsou nejlepší
Souvisí s to s čerstvostí. Pokud si domů či do restaurace pořídíte regionální ovoce a zeleninu, pak je jasné, že bude vždy čerstvé a kvalitní.
5. Rychlost dodání
Výhodou regionálních potravin je tak to, že jsou k vám dodány bezprostředně po sklizni. Ovoce, které se dopoledne sesbírá ze stromů či keřů, je ještě tentýž den k prodeji. Žádné zbytečné prodlevy, které by snižovaly jeho kvalitu.
Domácí potraviny, nejen zeleninu a ovoce, je třeba podporovat. Už jen kvůli farmářům a zemědělcům, kteří to mají v posledních letech hodně těžké, neboť musejí konkurovat levným dovozům, byť ty jsou často nekvalitní. Cena zatím stále vítězí na kvalitou, ale snad tomu bude v příštích letech jinak a české ovoce a zelenina opět zvítězí.
Foto: e-sandera.cz
Komerční sdělení Placla.cz
[Nahoru ↑]
Co u nás hledáte?
bazalka a její použití bazalka pěstování chaluha bublinatá co obsahuje grep co obsahuje vitamín b co obsahují třešně echinacea účinky grep jak jist granatove jablko je třtinový cukr zdravější jednodenní půst kde je vitamin b kotvičník forte kotvičník zemní vedlejší učinky křen a jeho učinky medvědí česnek pěstování v květináči nedostatek vitamínu b očistná kúra pěstování bazalky v květináči pěstování bazalky puškvorec a jeho účinky rakytník a jeho použití řapíkatý celer použití řebříček a jeho účinky řebříček léčivé účinky řebříček obecný léčivé účinky vitamin b v potravinách vitamin b vitamin k v potravinach