Ovoce a zelenina nesmí chybět ve zdravém jídelníčku
Základem zdravého jídelníčku každého z nás musí být dostatečný přísun ovoce a zeleniny. Jaké minimální množství byste měli denně zkonzumovat a proč jsou vlastně tyto potraviny pro lidský organismus tak potřebné?
Kolik ovoce a zeleniny během dne sníst?
Ovoce a zelenina obsahují významné množství látek a živin, které lidskému tělu dodávají energii a vitalitu. Dospělý člověk by je měl konzumovat pravidelně.
Záleží krom jiného na hmotnosti. Vezmeme-li si jako příklad dospělého muže o hmotnosti 90 kilogramů, je ideální denní dávka kolem 600 gramů zeleniny a 300 gramů ovoce, což jsou kupříkladu 2 jablka. Neuškodí však, pokud tyto potraviny konzumujete ve vyšším množství.
Nejzdravější jsou čerstvé a zralé potraviny
Důležité je také to, v jakém stavu ovoce a zeleninu konzumujete. Obecně platí, že nejvíce vitamínů a dalších látek, které vaše tělo potřebuje pro zdraví, obsahují čerstvé potraviny, které nijak neupravujete. Je samozřejmě jasné, že některé druhy zeleniny byste asi jen těžko jedli v syrovém stavu, je třeba je tepelně upravit vařením či dušením.
Jak už jsem zmínil, důležité je, aby potraviny byly co nejčerstvější. Je tak dobré si kupovat zejména sezónní ovoce a zeleninu. Ty obsahují nejvíce vitamínů. Ovoce a zelenina však neobsahují pouze vitamíny, ale také antioxidační látky, které přispívají k pročištění organismu a zamezují tvorbě karcinogenů v těle.
Výběr potravin je zásadní z hlediska čerstvosti a také zralosti, a to už jen kvůli chuti. Čerstvé jablko je přeci jen o hodně chutnější nežli nezralý kus, který byl sesbírán příliš brzy.
Nakupujte jen u dobrých prodejců
Při nákupech využívejte pouze osvědčené obchody, ve kterých máte jistotu, že vám nenabízejí nějaké podřadné a nekvalitní potraviny. Nakupovat se dá také ve velkoobchodech, které zásobují i restaurace a hotely. Například Velkoobchod ovoce zelenina – firma Šandera se zabývá prodejem čerstvého ovoce a zeleniny po celé ČR, a to už od roku 1996. Zboží přitom dodává do nejvýznamnějších hotelů, restaurací a jídelen.
Foto: pixabay.com
Komerční sdělení
-pla-
[Nahoru ↑]
Co u nás hledáte?
bazalka a její použití bazalka pěstování chaluha bublinatá co obsahuje grep co obsahuje vitamín b co obsahují třešně echinacea účinky grep jak jist granatove jablko je třtinový cukr zdravější jednodenní půst kde je vitamin b kotvičník forte kotvičník zemní vedlejší učinky křen a jeho učinky medvědí česnek pěstování v květináči nedostatek vitamínu b očistná kúra pěstování bazalky v květináči pěstování bazalky puškvorec a jeho účinky rakytník a jeho použití řapíkatý celer použití řebříček a jeho účinky řebříček léčivé účinky řebříček obecný léčivé účinky vitamin b v potravinách vitamin b vitamin k v potravinach