verze pro tisk

Exotické ovoce - kaki

Exotické ovoce - kaki

Odkud pochází a kdy si ho můžeme koupit?

Toto subtropické ovoce pochází původně z Japonska nebo Číny, kde má svou dlouhodobou tradici pěstování i zpracování. Má několik odrůd. Ovoce se sbírá ručně, u každého plodu se musí utrhnout stopka tak, aby kalich zůstal neporušený v plodu. Jeho sklizeň připadá na konec září nebo začátek října. Z toho důvodu se z něj nemůžeme těšit celoročně, i když je skladováno a prochází umělým procesem dozrávání, ale jen zhruba tři měsíce v roce, od poloviny října do cca konce prosince.

Co vlastně kaki obsahuje?

Obsahuje hodně sacharidů, vlákninu, vitamin C, beta-karoten, draslík a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan, atd. Kaki je nízkoenergetické ovoce, především díky vysokému obsahu vody, který dosahuje cca 60 %.

Jakou má chuť a jak ho konzumovat?

Kaki je lahodné subtropické ovoce žluto-oranžové barvy. Má měkkou, velmi sladkou dužinu. Jeho chuť připomíná broskev nebo meruňku. Před konzumací se musí oloupat, slupka se nejí. Můžeme ho také rozkrojit a dužinu vyjíst lžičkou. Konzumuje se především samotné, v syrovém stavu. Tepelně zpracované se používá do různých omáček, delikátních dezertů nebo i velmi jednoduše zapečené s cukrem a skořicí. V asijských zemích se z kaki vyrábí také kompoty a marmelády. Kaki je vhodné zvláště pro děti, protože obsahuje jednoduché sacharidy. Ty posilují nervy a nahrazují cukr z méně zdravých sladkostí. Pektin, který dužnina kaki také obsahuje, pomáhají regulovat funkci střev.

Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte.

PROTO LZE TOTO EXOTICKÉ OVOCE VŘELE DOPORUČIT.

[Nahoru ↑]