Nejste přihlášen
Buď nesouhlasí IP, nebo se provedlo automatické odhlášení, kvůli neaktivitě delší než 15 minut.


verze pro tisk

Je libo biokáva?

Také si rádi dopřáváte šálek dobré kávy? A zamysleli jste se někdy nad tím, odkud vaše oblíbená káva pochází a jak se pěstuje? Drtivá produkce světové kávy je pěstována s využitím chemických hnojiv či pesticidů. Jedná se tedy o konvenčně pěstovanou kávu. Vedle toho ale existuje i tzv. bio káva, která jistě potěší příznivce zdravého životního stylu. Jaká jsou specifika biokávy?

Je libo biokáva?

Biokáva se pěstuje a odebírá z prověřených ekologických farem a bývá velmi často zcela zpracována v zemi, z níž pochází. Káva pochází z mlžných pralesů vysokohorských oblastí, zejména ze zemí Jižní a Střední Ameriky a Afriky a to především z Etiopie, která se považuje za pravlast kávovníku.

Biopotraviny – zdravé životní prostředí

Biokáva bývá pěstována na vybraných plantážích, sniž by při jejím zpracování byly použity chemické prostředky. Kávová zrna vybraných druhů arabiky i robusty jsou sklízeny převážně ručně a zpracovávají se co nejšetrněji. Biokáva stejně tak, jako ostatní biopotraviny, musí splňovat všechny požadavky na bezpečnost a nezávadnost.

Producenti biopotravin hospodaří šetrným způsobem, který nezatěžuje životní prostředí a zachovává přirozený ekosystém. Díky tomu se v plodinách nehromadí zbytky hnojiv a postřiků, jako je tomu u jako konvenčně pěstovaných plodin. Nepoužívají se pesticidy ani herbicidy, zakázané je také používání umělých hnojiv. V důsledku toho také nedochází ke kontaminaci spodních a povrchových vod.

Biopotraviny jsou zdravější

Kromě ochrany životního prostředí je dalším důvodem pro kupování biokávy i fakt, že takový výrobek je zdravější. Protože se biokáva pěstuje přirozeným způsobem, zůstává v ní zachováno i více zdraví prospěšných látek.

Lepší chuť a přírodní aroma

A v neposlední řadě je biokáva také chuťově lepší, protože jak je známo, biopotraviny obecně lépe chutnají. Pyšní se rozmanitými chutěmi, vůní a jsou bez přídavku aromat.

Biokávy se prodávají v mleté, nemleté i instantní formě, takže je lze připravovat různými způsoby. Kávu podle chuti a intenzity – k dostání je jemná káva i káva silné chuti. A kdo má chuť na kapučíno, může si samozřejmě dát bio kapučíno.

[Nahoru ↑]