Je libo biokáva?
Také si rádi dopřáváte šálek dobré kávy? A zamysleli jste se někdy nad tím, odkud vaše oblíbená káva pochází a jak se pěstuje? Drtivá produkce světové kávy je pěstována s využitím chemických hnojiv či pesticidů. Jedná se tedy o konvenčně pěstovanou kávu. Vedle toho ale existuje i tzv. bio káva, která jistě potěší příznivce zdravého životního stylu. Jaká jsou specifika biokávy?
Biokáva se pěstuje a odebírá z prověřených ekologických farem a bývá velmi často zcela zpracována v zemi, z níž pochází. Káva pochází z mlžných pralesů vysokohorských oblastí, zejména ze zemí Jižní a Střední Ameriky a Afriky a to především z Etiopie, která se považuje za pravlast kávovníku.
Biopotraviny – zdravé životní prostředí
Biokáva bývá pěstována na vybraných plantážích, sniž by při jejím zpracování byly použity chemické prostředky. Kávová zrna vybraných druhů arabiky i robusty jsou sklízeny převážně ručně a zpracovávají se co nejšetrněji. Biokáva stejně tak, jako ostatní biopotraviny, musí splňovat všechny požadavky na bezpečnost a nezávadnost.
Producenti biopotravin hospodaří šetrným způsobem, který nezatěžuje životní prostředí a zachovává přirozený ekosystém. Díky tomu se v plodinách nehromadí zbytky hnojiv a postřiků, jako je tomu u jako konvenčně pěstovaných plodin. Nepoužívají se pesticidy ani herbicidy, zakázané je také používání umělých hnojiv. V důsledku toho také nedochází ke kontaminaci spodních a povrchových vod.
Biopotraviny jsou zdravější
Kromě ochrany životního prostředí je dalším důvodem pro kupování biokávy i fakt, že takový výrobek je zdravější. Protože se biokáva pěstuje přirozeným způsobem, zůstává v ní zachováno i více zdraví prospěšných látek.
Lepší chuť a přírodní aroma
A v neposlední řadě je biokáva také chuťově lepší, protože jak je známo, biopotraviny obecně lépe chutnají. Pyšní se rozmanitými chutěmi, vůní a jsou bez přídavku aromat.
Biokávy se prodávají v mleté, nemleté i instantní formě, takže je lze připravovat různými způsoby. Kávu podle chuti a intenzity – k dostání je jemná káva i káva silné chuti. A kdo má chuť na kapučíno, může si samozřejmě dát bio kapučíno.
Čtěte také: Fair trade: nakoupíte kvalitně a pomůžete jiným
[Nahoru ↑]
Co u nás hledáte?
bazalka a její použití bazalka pěstování chaluha bublinatá co obsahuje grep co obsahuje vitamín b co obsahují třešně echinacea účinky grep jak jist granatove jablko je třtinový cukr zdravější jednodenní půst kde je vitamin b kotvičník forte kotvičník zemní vedlejší učinky křen a jeho učinky medvědí česnek pěstování v květináči nedostatek vitamínu b očistná kúra pěstování bazalky v květináči pěstování bazalky puškvorec a jeho účinky rakytník a jeho použití řapíkatý celer použití řebříček a jeho účinky řebříček léčivé účinky řebříček obecný léčivé účinky vitamin b v potravinách vitamin b vitamin k v potravinach